Hvad tjener en radiograf?

Hvad en radiograf tjener i Danmark varierer og påvirkes af flere forhold. Herunder ses de primære aspekter, der spiller ind på den forventede indkomst for radiografer ansat i det danske sundhedssystem.
Lønniveau og centrale faktorer for indkomsten
For færdiguddannede radiografer aftales lønnen oftest via overenskomster mellem fagforeninger og arbejdsgivere, især inden for den offentlige sektor, herunder hospitaler og sygehuse. En nyuddannet radiograf starter med en grundløn, som typisk stiger i takt med oparbejdet anciennitet og erfaring. Hvor i landet man arbejder, og om ansættelsen er på et stort universitetshospital kontra en mindre privatklinik, kan også influere på den samlede løn. Jobbet som radiograf forudsætter en autorisation, der er med til at garantere et højt fagligt niveau inden for specialet billeddiagnostik.
Tillæg og karrieremuligheder for radiografer
Oven i grundlønnen kommer for mange radiografer diverse tillæg. Det gælder eksempelvis tillæg for arbejde på ubekvemme tidspunkter såsom aften, nat og weekend, men også funktionstillæg for særlige ansvarsområder eller kvalifikationstillæg opnået via efteruddannelse og specialisering. Specialisering inden for avancerede billeddiagnostiske modaliteter som MR-scanning, CT-scanning eller ultralydsscanning er udbredt og kan ofte føre til en højere indtjening. Kontinuerlig efteruddannelse og varetagelse af specialfunktioner, eksempelvis inden for intervention eller pædiatrisk radiografi, åbner typisk op for højere løntrin og styrkede karrieremuligheder for dette vigtige sundhedspersonale.