Hvad får en ufaglært sosu hjælper i timen?

Når man ser på lønnen for en ufaglært medarbejder inden for social- og sundhedsfeltet, ofte kendt som en ufaglært sosu hjælper, vil man opdage, at den kan svinge. Det er værd at bemærke, at timelønnen ikke er et simpelt tal, men snarere et resultat af forskellige faktorer, hvilket betyder, at der ikke er én fast timetakst, der gælder universelt.
Den grundlæggende timeløn for ufaglærte
Typisk vil den grundlæggende timeløn for en ufaglært medarbejder i sundhedssektoren tage afsæt i de overenskomster, der er forhandlet på plads. Denne basisløn reflekterer ofte, at man starter uden en formel social- og sundhedsuddannelse. Man må derfor regne med, at lønnen placerer sig inden for et interval, som igen beror på den konkrete aftale mellem arbejdsgiveren og den relevante fagforening, eksempelvis FOA. For at få et præcist billede er det klogt at dykke ned i overenskomsten for det pågældende job, uanset om det er inden for kommunal ældrepleje, på et plejecenter eller i den udekørende hjemmepleje.
Faktorer der øger lønnen for en sosu hjælper
Den endelige timeløn for en sosu hjælper formes ikke kun af grundlønnen; diverse tillæg spiller også en rolle. Her taler man om kompensation for arbejde på skæve tidspunkter som aften, nat og weekend, samt på helligdage. Selv uden en formel uddannelse kan oparbejdet anciennitet og relevant praktisk erfaring undertiden også påvirke lønniveauet. Også disse tillæg finder man typisk beskrevet i overenskomsten, og de kan betyde en hel del for den løn, der i sidste ende udbetales. Det er derfor centralt at tage højde for disse mulige tillæg, når man skal danne sig et overblik over indtjeningsmulighederne som ufaglært inden for social- og sundhedsarbejde.