Hvad får en sygeplejerske i løn?

En sygeplejerskes løn er ikke et fast beløb. Indkomsten kan variere en del. Forskellige faktorer spiller nemlig en rolle.
Hvad bestemmer lønnen?
Flere elementer påvirker, hvad en sygeplejerske tjener. Antal år i faget og den erfaring, man har opbygget, vejer tungt. En nyuddannet vil typisk have en anden startløn end en sygeplejerske med mange års klinisk erfaring. Arbejdspladsen er også vigtig. Er man ansat i en region, for eksempel på et hospital, i en kommune, eller i den private sektor? Specialiseringer og eventuelle videreuddannelser kan ligeledes have indflydelse på lønnen. Det samme gælder ansvarsområdet i den specifikke stilling.
Sygeplejerske løn: Overenskomster og tillæg
Den konkrete løn for en sygeplejerske er ofte bestemt af overenskomster. Disse forhandles typisk mellem dansk sygeplejeråd (dsr) og arbejdsgiverne. I disse aftaler finder man grundløn, løntrin baseret på erfaring, og regler for diverse tillæg. Det kan være tillæg for arbejde på ubekvemme tidspunkter som aften, nat og weekend. Funktionstillæg eller kvalifikationstillæg er også almindelige. For det mest nøjagtige billede af en sygeplejerske løn, er det en god idé at se på de gældende overenskomster. Lønstatistikker fra dsr kan også give et godt overblik.