Hvad er forskellen på en sosu hjælper og en sosu assistent?

I det danske sundhedssystem støder man jævnligt på titlerne sosu-hjælper og sosu-assistent. På trods af at begge grupper beskæftiger sig med pleje og omsorg for mennesker, er der markante forskelle, når det gælder deres uddannelsesbaggrund, færdigheder og ansvarsområder. En god forståelse af disse forskelle er vigtig, når man orienterer sig om job i omsorgssektoren.
SOSU-hjælperens rolle og opgaver
SOSU-hjælperen har en basisuddannelse rettet mod sundhed og omsorg. Fokus i uddannelsen er især på at give personlig pleje, praktisk bistand og omsorg til borgere. Det drejer sig ofte om ældre eller personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. En sosuhjælpers opgaver vil typisk omfatte hjælp til personlig hygiejne, af- og påklædning, madlavning, lettere rengøringsopgaver og støtte til sociale aktiviteter. Sosu-hjælperen har en tæt kontakt med borgeren og er med til at sikre tryghed og trivsel i dagligdagen, oftest på plejehjem, i botilbud eller via hjemmeplejen. Jobbet stiller krav om betydelig empati og en evne til at hjælpe borgeren med at håndtere sit liv bedst muligt.
SOSU-assistentens udvidede kompetencer
Uddannelsen til sosu-assistent bygger oven på sosu-hjælperuddannelsen, men kan også gennemføres som et længere, samlet forløb. Den giver adgang til mere specialiserede færdigheder. Udover de basale plejeopgaver, som en sosuhjælper også klarer, tager sosu-assistenten sig af mere avancerede sygeplejeopgaver. Det kan være medicingivning (i henhold til delegation og gældende retningslinjer), sårbehandling, observation af borgerens helbredstilstand, samt medvirken i rehabiliteringsforløb og varetagelse af koordinerende roller. Sosu-assistenter er autoriserede, hvilket indebærer et større ansvar og udvidede beføjelser. Sosu-assistenter arbejder hyppigt i hjemmeplejen, på plejecentre, sygehuse og inden for psykiatrien, ofte i tæt samarbejde med sygeplejersker og andre sundhedsprofessionelle.