Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?

Opdateret dato: 7. maj 2025 | Først publiceret: 7. maj 2025 | Skrevet af: Redaktionen
Hvad er forskellen på en psykolog og en psykoterapeut?

Ordene psykolog og psykoterapeut bruges ofte lidt i flæng. Men der er klare forskelle. Disse forskelle handler især om uddannelsesbaggrunden. Og om hvad man formelt må kalde sig i danmark.

Psykologen kommer fra universitetet

En psykolog har en lang uddannelse bag sig. Den tager fem år på universitetet. Uddannelsen afsluttes med titlen cand.psych. Her får man en bred og dyb viden. Det handler om psykologiens mange teorier og metoder. En psykolog kan lave psykologiske udredninger. De kan også stille diagnoser. Mange psykologer vælger at blive autoriserede bagefter. Det kræver to års arbejde under supervision af en erfaren kollega. Selve titlen 'psykolog' er beskyttet ved lov.

Psykoterapeutens vej – en psykolog vs psykoterapeut sammenligning

Med titlen 'psykoterapeut' er det anderledes. Den titel er nemlig ikke beskyttet i danmark. Det betyder reelt, at enhver kan kalde sig psykoterapeut. Derfor er uddannelserne til psykoterapeut også meget forskellige. De varierer i længde, indhold og kvalitet. Ofte er det private uddannelsesforløb, der strækker sig over flere år. Her er fokus typisk på bestemte terapeutiske retninger. Og på udviklingen af den terapeutiske relation. En psykoterapeut stiller ikke formelle diagnoser, som en psykolog gør. Men mange psykoterapeuter arbejder med at hjælpe mennesker gennem terapi, når de har psykiske udfordringer. Det er vigtigt at være opmærksom på forskellen i uddannelse.