Psykolog

Opdateret dato: 7. maj 2025 | Først publiceret: 7. maj 2025 | Skrevet af: Redaktionen
Psykolog

Med en universitetsgrad i psykologi (cand.psych.) i hånden, arbejder psykologen med menneskets indre liv: psyken, vores adfærd, tankerækker og følelsesmæssige reaktioner. Det er en fagperson, som via videnskabeligt funderede metoder søger at forstå, afdække og hjælpe, når psyken driller. Målet er ofte at forbedre den mentale sundhed og skabe større trivsel, hvad enten det gælder enkeltpersoner eller grupper.

Hvad dækker en psykologs virke?

En psykologs arbejdsdag kan formes på mange måder. Hyppigt indgår der udredning og diagnosticering, når det handler om psykiske lidelser. Men lige så vigtigt er den psykologiske behandling og forskellige terapeutiske tilgange. Rådgivning og akut støtte i krisesituationer er også en del af paletten. Mange finder deres særlige felt og specialiserer sig, eksempelvis inden for kognitiv adfærdsterapi, den psykodynamiske skole eller systemisk inspireret familiebehandling. Disse målrettede indsatser kan sigte mod at lette byrden fra eksempelvis stress, angst eller nedtrykthed. Andre gange handler det om at støtte folk gennem vanskelige passager i livet eller i deres ønske om personlig udvikling. At arbejde forebyggende med psykiske udfordringer og opbygge mental robusthed er også en central del af fagets kerne.

Her møder man psykologer, og sådan specialiserer de sig

Psykologer er til stede i mange forskellige dele af samfundet. I det offentlige sundhedsvæsen kan man møde dem på hospitalernes psykiatriske afsnit. Kommunerne trækker også på deres viden, for eksempel i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) eller i socialforvaltningernes arbejde. En betydelig andel vælger at etablere egen praksis og tilbyder herfra terapi og rådgivning til enkeltpersoner, par eller familier. Uden for det direkte behandlingssystem yder psykologer også vigtige bidrag i erhvervslivet, hvor fokus kan være på organisationsudvikling og HR – det man kalder erhvervspsykologi. Uddannelsessteder og forskningsmiljøer gør ligeledes brug af deres ekspertise. For at kunne arbejde selvstændigt og anvende beskyttede titler, herunder den som specialist i klinisk psykologi, er en autorisation fra Psykolognævnet et krav. Den fungerer som et kvalitetsstempel og kræver ofte yderligere specialiserende uddannelsesforløb.