Psykiater

Opdateret dato: 7. maj 2025 | Først publiceret: 7. maj 2025 | Skrevet af: Redaktionen
Psykiater

En psykiater? Det er en læge. En særlig slags læge. De har nemlig brugt mange år på at blive eksperter i psykiatri. Det er den del af lægeverdenen, der handler om vores psyke. Altså, at hjælpe folk med psykiske sygdomme. Både at finde ud af, hvad der er galt, behandle det, og prøve at forhindre det. Vigtigt: En psykiater er ikke det samme som en psykolog. Psykiateren er læge. Derfor må de give medicin. Det må psykologer typisk ikke. Psykiateren er altså en nøgleperson, når folk har det skidt psykisk.

Hvad skal man kunne som psykiater, og hvordan bliver man det?

Vejen er lang, hvis man vil være psykiater. Først skal man selvfølgelig læse til læge. Det er grunduddannelsen. Bagefter kommer der flere års specialuddannelse. Kun om psykiatri. Så en psykiater ved en hel masse om mange forskellige psykiske problemer. Det kan være depression. Angst. Skizofreni. Bipolar lidelse. Eller personlighedsforstyrrelser og demens. Det helt store er at stille den rigtige diagnose. Og så lave en god plan for at hjælpe. Medicin er ofte en del af den plan. Mange psykiatere kan også give forskellige former for samtaleterapi. Og de skal være gode til at snakke med andre fagfolk. Psykologer. Sygeplejersker. Socialrådgivere. Sammen finder de den bedste hjælp til patienten.

Hvor arbejder en psykiater, og hvordan er jobbet?

Man kan finde psykiatere flere steder. Mange arbejder på psykiatriske hospitaler. Nogle i akutmodtagelsen. Andre på afdelinger, hvor man er indlagt. Eller i klinikker, hvor man kommer til samtaler og går hjem igen. Det kaldes ambulant. Også i distriktspsykiatrien. Nogle psykiatere har også deres egen private praksis. Men uanset hvor, så er det mødet med patienten, der tæller. Psykiateren taler med folk, der har det rigtig svært. Derfor skal der skabes tryghed. Og tillid. Jobbet er meget samtale. Med patienten. Og tit også med familien. Målet er at forstå symptomerne. Hvad er der sket før? Hvordan er livet ellers? Ud fra det hele stilles diagnosen. Og så laves en plan. Medicin? Terapi? Støtte? Eller måske skal man sendes videre. Og ja, alt skal skrives ned i journalen. Og man skal følge op. Det er også en stor del af det.