Praktiserende læge

Opdateret dato: 7. maj 2025 | Først publiceret: 7. maj 2025 | Skrevet af: Redaktionen
Praktiserende læge

En praktiserende læge er den, mange kalder "min egen læge". Det er typisk her, man henvender sig først. Handler det om sygdom, eller har man brug for råd om sundhed og forebyggelse, er det her, man starter. Lægen er altså en central person, der viser vej ind i resten af sundhedssystemet. Det er også lægen, der holder styr på patientens samlede forløb.

Hvad laver en praktiserende læge så?

Dagligdagen for en praktiserende læge er fyldt med mange forskellige opgaver. Lægen skal kunne stille diagnoser. Og behandle de mest almindelige sygdomme. Det gælder for patienter i alle aldre. Både børn, voksne og ældre kommer i klinikken. Akutte problemer skal klares. Men der er også opfølgning på dem, der har kroniske sygdomme. Forebyggelse er en stor del af arbejdet. Det kan være vaccinationer, forskellige tjek af helbredet og samtaler om livsstil. Den tætte kontakt med patienterne er vigtig. Ofte kender lægen sine patienter godt og har gjort det i mange år. Skal man videre til en speciallæge eller på hospitalet, er det den praktiserende læge, der laver henvisningen. Og så skal alt skrives ned i journalen. Det er afgørende for et godt forløb.

Vejen til at blive praktiserende læge

Man bliver ikke praktiserende læge fra den ene dag til den anden. Uddannelsen er lang. Først skal man læse medicin og blive kandidat. Bagefter kommer en flere år lang speciallægeuddannelse. Den er rettet mod almen medicin. Her får man praktisk erfaring. Både fra forskellige afdelinger på hospitalerne og fra ophold i en eller flere lægepraksisser. Her lærer man faget helt tæt på. Når speciallægeuddannelsen er afsluttet, kan lægen få et ydernummer. Det nummer giver ret til at åbne sin egen praksis. Eller man kan gå sammen med andre læger. Mange praktiserende læger har netop deres egen klinik. Ofte arbejder de tæt sammen med sygeplejersker og sekretærer. Det er også et krav, at lægen holder sin viden ved lige. Det sker gennem efteruddannelse. Så er man altid opdateret på det nyeste inden for medicin.