Læge

Lægen er en central person i det danske sundhedssystem. Uddannelsen til læge er lang og universitetsbaseret, og den giver kompetencerne til at diagnosticere, behandle og forebygge sygdomme. Målet er altid at hjælpe mennesker til bedre sundhed og lindre lidelser. Det er en profession med stort ansvar.
En læges opgaver og hverdag
Arbejdsdagen for en læge byder på mange forskellige opgaver. Kontakten med patienter er helt central. Her sker undersøgelse og udredning, som leder frem til en diagnose. Ud fra denne planlægger lægen behandlingen. Det kan være medicin, henvisning til andre specialister eller aftaler om opfølgning. Forebyggelse er også en vigtig del af arbejdet. Det kan være rådgivning om livsstil eller vaccinationer. Derudover er der administrative pligter som journalføring og kommunikation med andre dele af sundhedssektoren.
Vejen til speciallæge og forskellige arbejdsområder
Efter den medicinske embedseksamen og autorisation kan man som læge vælge en specialisering. Der er mange retninger at gå. Almen medicin fører ofte til arbejde som praktiserende læge. Andre specialer findes typisk på hospitaler, eksempelvis kirurgi, intern medicin, pædiatri (børnesygdomme) og psykiatri. Læger arbejder derfor mange steder: hospitaler, i egen praksis, eller med forskning. Nogle læger vælger også jobs inden for administration, i medicinalbranchen eller som undervisere. Specialevalg og arbejdssted præger i høj grad lægens faglige fokus.