Ergoterapeut

En ergoterapeut er en del af feltet [Danskesundhedsjobs] og repræsenterer en sundhedsfaglig person, der har opnået autorisation. Selve kernen i arbejdet er at støtte mennesker, så de bedre kan klare og deltage i de gøremål, der skaber værdi i deres hverdag. Situationer hvor sygdom, en ulykke, noget medfødt eller sociale vanskeligheder sætter en stopper for funktionsevnen, er hvor ergoterapeuten typisk kommer ind i billedet. Disse fagpersoner spiller en afgørende rolle i det danske sundhedssystem, og deres indsats ses bredt inden for både rehabilitering, genoptræning og det forebyggende felt.
Hvad en ergoterapeut arbejder med
Når man ser på en ergoterapeuts daglige virke, handler det meget om at se på, hvordan en person fungerer i forhold til sine almindelige aktiviteter. Det spænder vidt – fra det helt basale som at kunne vaske sig og lave mad, til mere komplekse ting som at passe et arbejde, dyrke interesser eller være en del af sociale sammenhænge. Ud fra en faglig dybdegående analyse, og altid i tæt parløb med borgeren selv, bliver der lagt en plan. Denne plan kan indeholde mange elementer: træning af specifikke færdigheder, justeringer i boligen eller på jobbet, instruktion i hvordan man bruger hjælpemidler, eller måske udvikling af helt nye metoder til at udføre tingene på. Slutmålet er altid at give personen større selvstændighed, en bedre oplevelse af livskvalitet og en stærkere evne til at håndtere en meningsfuld tilværelse, selvom der er fysiske, psykiske eller kognitive udfordringer i spil.
Steder man møder en ergoterapeut og specialer
Ergoterapeuter findes i mange forskellige hjørner af sundheds- og socialsektoren. Hospitaler, kommunernes genoptræningstilbud, psykiatrien, plejecentre, skoler, daginstitutioner og private klinikker er typiske arbejdspladser. Men ergoterapeuter kan også have fokus på forebyggelse og generel sundhedsfremme, eller de kan rådgive om, hvordan man indretter arbejdspladser bedst muligt. Faget giver også mulighed for at dykke ned i særlige områder, eksempelvis arbejdet med børn (pædiatri), ældre (geriatri), genoptræning af hænder, eller inden for sansemotorik og den kognitive rehabilitering. For at sikre en helhedsorienteret indsats er et tæt samarbejde med andre faggrupper, såsom fysioterapeuter, læger og pædagoger, helt centralt. Vejen til at kunne kalde sig ergoterapeut i Danmark går gennem en professionsbacheloruddannelse, som efterfølges af en autorisation, der udstedes af Styrelsen for Patientsikkerhed.